Szemét (kedés)

Tegnap kihelyeztünk Párkányban az Duna-öbölnél egy szemétgyűjtő edényt, amit a párkányi Fagyos Kakasok egyesülete vásárolt, vettünk bele zsákokat is, amiket majd igyekszünk cserélni. Sokan fürdenek itt (télen-nyáron🙂), és eddig nem volt hová eldobni a szemetet. Magam is meglepődtem, mennyire sokan megörültek egy ilyen apróságnak.


Mondhatjuk, hogy az ember egy állat, mert teleszemeteli a környezetét. De szerintem a legnagyobb részük csak kényelmes. Általában kukába dobja a szemetet, ha van rá lehetőség, vagy hazaviszi ha nem túl kényelmetlen, egyébként meg eldobja. Az eldobott szemét nagy része megszűnne, ha mindig lenne egy gyors, kényelmes, elérhető és ingyenes megoldás. Például egy köztéri szemetes a közelben.

Az rendben van, hogy nem lehet minden méterben szemetes. De sokszor frekventált helyeken nem lehet kukát találni! És a környezet alakítja a viselkedést. Egy igénytelen koszfészekben a jólnevelt emberek is kevésbé ügyelnek a tisztaságra, mint egy rendezett környezetben.

Jómagam már jópárszor megcsömörlöttem a közügyektől, és nem is kívánok különösebben nagy időt erre áldozni az életemből. De egy pici odafigyeléssel tudunk tenni valamit a környezetünkért. Jobban örültem volna, ha a város vezetése önmagától is észleli azt, hogy sok ember mozog a Dunaparton, nemcsak az öbölnél. Vajon miért nem foglalkozik senki a folyóparti strandokkal?

Miért nem lehetne közelükbe padokat, szemeteseket elhelyezni? Miért nincs egy rendezett sétáló-ösvény a folyó mentén a Garam torkolattól egészen a Poliklinikáig? Amellett hogy van egy termálfürdőnk, a Duna partja teljesen elhanyagolt és kiaknázatlan akár turisztikailag, akár a helyi lakosság szempontjából.

Persze tudom, hogy a városban vannak fontosabb, égető ügyek, meg hogy sosincs pénz, meg hogy nem könnyű. De a legfontosabb kérdés: van-e akarat? Mert az egy dolog, hogy szerény egyesületi forrásainkból veszünk egy szemetest és zacskókat. Egy fecske nem csinál nyarat – mondják. De most ez az egy fecske igyekezni fog kicsit csiripelni az illetékesek fülébe, hogy történjen előrelépés ez ügyben. Persze ezt nem úgy szeretném hogy itt anyázok, szidok valakit, szemét(kedek), hanem javaslatomat hivatalos úton eljuttatom a város vezetéséhez, és igyekszem figyelemmel kísérni, hogy ne egy fiók mélyén végezze.

Csodákra nem számítok, de látható eredmények 1-2 éven belül elérhetők.

Jó példa volt erre pár éve, amikor a polgármester úrhoz fordultam az öböl melletti, Dunához vezető földút állapota miatt, és néhány hét alatt sikerült is megoldaniuk, aszfaltzúzalékkal borították, így már nincs ott sártenger eső után.

Addig bízom abban, hogy sokan hasznát veszik az egy szem Dunaparti kukánknak, és vigyáznak is rá némileg.

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.