Nyelv-köszörülés

Ma reggel hiába keltem ötkor, már 22 fok volt, alaposan kimelegedtem. Futás végén a Dunában hűtöttem le magamat, bár annak vize is már 21 fok fölé melegedett.

Futás közben egy podcast-et hallgattam, ami azzal foglalkozott, hogy a több nyelvet beszélő emberek gondolkodása miben térhet el a csak egy nyelvet beszélőkétől, és mennyire könnyű vagy nehéz az egyes nyelvek közt váltogatni, ha több nyelvű közegben vannak.


Jómagam áldásnak tartom hogy Dél-Szlovákiában nőttem fel, szlovák-magyar vegyes közegben. Sajnos az alapiskolában (magyar nyelvű) még nem szerettem a szlovák nyelvet, ami csak részben írható a nem túl hatékony nyelvoktatási módszertan rovására. Ami csak a mi extra hülyeségünk („mi” alatt a Szlovákiában élő magyar anyanyelvű közösséget értem), az az, hogy történelmi vélt vagy valós sérelmek miatt sokan eleve ellenérzést táplálnak a szlovák nyelv iránt, és egyszerűen nem hajlandók megtanulni és használni azt.

Ezt a rossz példát látják a gyerekek is, nem csoda ha gyatra a magyar ajkúak szlovák nyelvtudása, hiába tanítják 9 évig a szlovák nyelvet az alapiskolában, nem kis óraszámban. Pedig 9 év alatt hottentottául is meg lehetne tanulni. Ennél jobb lehetőség nincs is egy idegen nyelv megtanulására, mint hogy abban az országban élünk.

Én középiskolás koromban kedveltem meg a szlovák nyelvet, bár magyar nyelvű középiskolába jártam, de a szlovák nyelvet tanító Nyers tanárnő, akire jó szívvel gondolok vissza, sima nyers módszert alkalmazott: az órán nem szólalt meg más nyelven, csakis szlovákul. Utána szlovák nyelvű egyetemre kerültem, használtam és tanultam is a nyelvet. Ami különösen élvezetes számomra, ha egy beszélgetésben lehet keverni több nyelvet. Mert vannak szavak, amelyek az egyik nyelvben jobban kifejezik a mondanivalót. Szerintem nem árt az a nyelvnek, ha használ vagy átvesz szavakat más nyelvekből. Ez az evolúció. Lehet ellene küzdeni, de a dínók is csak kihaltak, nemde?

Másik nyelv az orosz, az akkori „baráti megszállók” nyelve, amit érthető de kontraproduktív ellenérzéssel tanultunk. Pedig nagyon hasznos nyelv az is, sajnálom hogy már csak néhány szóra emlékszem, de legalább képes vagyok elolvasni az azbukát (товарищ учитель …).

Aztán ott az angol. Sajnos hivatalosan csak az egyetem egy évében tanultam, ami szintén tragédia, de a 80-as évek végén még nem volt divat. Kár. Amit tanultam, magamtól tanultam meg, nem vagyok túl jó angolból, de legalább turista szinten el merek menni bárhová és szóba tudok elegyedni bárkivel, meg megértem az angol szövegek lényegét, bár Shakespeare-t nem mernék angolul olvasni. Németet is próbáltam tanulni, már felnőtt fejjel, motiváció híján pár lecke után lelohadt a lelkesedésem, pedig az is hasznos nyelv. Na és számomra a fénypont: a spanyol. Idén lesz tíz éve hogy spanyol-mániás lettem.


Akkor voltam 42 éves, először nyaraltam Spanyolországban, és akkor, „öreg fejjel” kezdtem el tanulni a nyelvet. Még mindig nagyon élvezem, a mai napig heti másfél órás társalgási órát veszek egy anyanyelvi tanártól (Skype-on). Persze emellett igyekszem e nyelven olvasni, videót nézni, kommunikálni. Nem erőltetve, hanem kiválasztva egy témát, ami amúgy is érdekel, csak éppen spanyol nyelven olvasom el. És ha van kedvem, akkor minden ismeretlen szónál megállok, aláhúzom, kiszótárazom, melléírom magyarul.


Az elején több az ismeretlen szó, de szuper érzés, amikor már néhány oldalt sikerül úgy elolvasni, hogy nem kellett aláhúzni semmit. Ma már szóba merek elegyedni e nyelven ismeretlen emberekkel is, és utazáskor angol helyett inkább a spanyolt használom, ha lehet.

Végülis arra szeretnék kilyukadni, hogy:

  • az iskolában az alapszintű olvasás, írás, számolás tudásán kívül szerintem a legfontosabb és leghasznosabb tudás, amit felszedhetünk: a nyelvtudás. Mindegy milyen nyelv, minél többfajta annál jobb.
  • sosincs késő elkezdeni nyelvet tanulni, akár nyugdíjas korban is. Nyelvtanuláshoz nem tehetség kell, hanem idő és motiváció. Nem hiszek a „2 hónap alatt angolul” típusú reklámszövegekben. De ha sokáig minden nap 15 percet rászán valaki, akár egy-egy cikk elolvasásával, főként beszélgetéssel, jelentős eredményeket érhet el.
  • a nyelvtanulás nem pénz kérdése. Rengeteg ingyenes tartalom elérhető online, még anyanyelvi beszélgetőtársakat is lehet találni a neten
  • hatalmas érzés: amikor felfedezed az információk hatalmas halmazát, amit nyelvtudásodnak hála meg tudsz érteni és hasznosítani tudsz, vagy tudsz egy külföldivel értelmesen kommunikálni.
  • nem kell félni megszólalni! A külföldi nagyon örül ha az ő nyelvén szólsz hozzá, akkor is ha hibásan, hisz tudja hogy nem az az anyanyelved.

    Tanuljatok nyelveket! Használjátok őket!😇

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.