Alagút a fény végén?

Nagy fába vágtuk a fejszénket a Fullpost cégben. Folyamatokat szervezünk. Lean alapelvek mentén szeretnénk rendet vágni a káoszban. A jól működő káoszt egy még jobban működő, szervezettebb rendszerré szeretnénk előléptetni.


Péter, kiváló kollégám, kifejezte reményét hogy nyárra nagyjából megleszünk. Megmosolyogtam 🙂. Igyekeztem nem lehangolni, de kifejtettem, hogy én annak is örülni fogok, ha év végére már úgy fogjuk érezni hogy látjuk a fényt az alagút végén. Mert most még csak az első fázison vagyunk túl: láttuk az alagutat a fény végén. Beléptünk. Az ilyen vállalkozós alagutak tulajdonsága meg az, hogy bár haladunk benne előre, az alagút vége csak nem akar közeledni, sőt gyakran az az érzésünk támad, mintha minden egyes lépéssel az alagút vége egyre távolabbra kerülne.

Na, ezért fogunk sokat tanulni menet közben! Mindent úgysem tudunk egyszerre megoldani, mert minden megoldott probléma három másikat vet fel. Így a klasszikus módszerben nem nagyon hiszek: miszerint jó alaposan ki kell gondolni a rendszert, aztán majd bevezetjük. Muszáj lesz apró lépésenként haladnunk, megpróbálni priorizálni, és lehetőleg ha valami rész-megoldást kitaláltunk, azt rögtön bevezetni, hogy legalább egy-két dolog flottul menjen, vagy menet közben mielőbb derüljön ki hogy még mindig nem jó amit kitaláltunk. Mert sokszor lesz úgy is. Próba, változás, újabb próba, változás, aztán az ikszedik módszer beválik.

Legalább gyakorolhatom a vezetői felelősségvállalást: ha nem működő utasítást adtam, be kell ismernem hogy nem működik. Nyíltan a kollégák előtt. A főnök sem mindentudó. A főnök is tévedhet. Persze azt elvárom hogy legalább kipróbáljuk, hogy ne a változás elleni ellenszenv miatt ne működjön valami, hanem valódi próba mutasson eredményt. Ilyenkor fel kell tűrni az ingujjat, és ha kell, én rakodom fel a legmagasabb polcra. Hogy megtapasztaljam, vajon mennyire kivitelezhető amit elvárok másoktól.

Hálás vagyok kollégáimnak hogy ölteteikkel, segítségükkel előre tudunk lépni. Egyenesen megható látni a lelkesedést néhány munkatársban, sokszor olyanok is segíteni próbálnak, akik hivatalosan nem is szerepelnek a folyamatban. Jó hogy vannak körülöttem olyan emberek, akiket érdekel a környezetük, és megértik hogy a rendezett, nyugalmas, jó hangulatú munkahely megteremtése közös érdekünk. Aminek alapfeltétele az, hogy termeljünk. Nem keveset, sokat. De erre találjunk olyan módszereket, hogy se meg ne szakadjunk közben, se bele ne őrüljünk 😀.

Isten minket úgy segéljen!

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.