Lehet hogy életet ment a COVID?

5 perc agymenés 🙂(?)

Előfordulhat, hogy a covid fertőzés valójában csökkenti a halálozási rátát? Ha egy kicsit zsonglőrködünk a számokkal, még ilyen eredményre is juthatunk.

Nézzük a kiinduló tényeket:
A ) 2020-ban Szlovákiában összesen 59.000 elhalálozás volt , ami 5,45 millió lakosból 1,08% – ot jelent (forrás: Statistikai hivatal)

B ) Eddig Szlovákiában a korona.gov.sk oldal szerint 396 ezer pozitív eset volt PCR teszt alapján, valamint 385 ezer pozitív antigén teszt. Feltételezem hogy a PCR teszttel felfedezett pozitív esetek mellett legalább ugyanannyi pozitív lehetett, akik nem mentek tesztre, mert nem volt tünetük, vagy teszt nélkül otthon maradtak és átvészelték a betegséget. Ebből az össz fertőzöttek száma 2×396 + 385 ezer = 1177 ezer ember, míg covidban elhunytként 12500 embert tartanak nyilván, ami a fertőzötteknek 1,06%-a.

Tehát „tudományosan” levezettük, hogy az átlagos halandóság 1,08%, ami 1,06%-ra csökken ha covid fertőzött lesz valaki. Haleluja!

Persze van egy-két csúsztatás a gondolatmenetben, akár mindkét irányba:

  • lehet hogy a feltételezettnél még több fertőzött volt tünetek nélkül, vagy nagyon enyhe tünetekkel, akik tesztelés híján nem kerültek a nyilvántartásba (ez erősíti a fenti eredményt)
  • a nem nyilvántartott fertőzöttek közül a holtakat nem covidos halálnak számolták be, vagy két pozitív teszt egy személyé volt (ez gyengíti a fenti eredményt).

Úgyhogy bár első látásra agyament gondolatmenetnek tűnik, lehet hogy van benne egy kis igazság is. Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy a covid az átlagemberre messze nem jelent akkora veszélyt mint ahogy azzal minket etetnek.

Még ehhez megjegyezném, hogy a statisztikai hivatal közleménye szerint a 2020-ban összesen elhunyt 59 ezer ember 10%-kal több volt mint az előző 5 év átlaga, és ezt főleg a covid számlájára írják.

Ez is csúsztatás, mert tudjuk hogy társadalmunk egyre idősödik, és a legidősebb korosztály létszáma évente majdnem 2%-kal nő, amiből kifolyólag a halálesetek számának is nőni kéne évente. Végülis ha kiindulunk abból hogy az átlagéletkor 77 év körül van Szlovákiában, akkor 5,45 millió/ 77 =70 ezer évi haláleset lenne a normális, ahová fokozatosan el fogunk jutni. Coviddal vagy anélkül.

Na erre varrjunk gombot!

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.