Új, intézményes fasizmus terjed

Kitiltották az orosz és fehérorosz sportolókat a téli paralimpiáról! Hogy valami idiótának ilyen ötlete támadt, azon már nem is csodálkozom. De hogy az egész világ lelkesen bólogat, vagy legalább jóváhagyóan hallgat, az már félelmetes. Hogyan nézheti a “civilizált” Európa tétlenül a faji vagy nemzetiségi alapon történő megkülönböztetést?


A legfőbb ideje felszólalni. Hitlerrel is keményebben kellett volna ellenkezni, amikor elkezdte a faji és más alapú megkülönböztetést állami rendszerként alkalmazni, majd igyekezett eltiporni egész Európát.

Tragédia az Ukrán helyzet, viszont azért, mert Putyin lerohanta Ukrajnát, még senkinek nincs joga ártatlan emberektől megvonni jogaikat, csak azért, mert éppen ők is orosz állampolgárok vagy orosz nemzetiségűek. Főként a sport területén, amelynek éppen hogy távol kéne maradni a politikától.

 

Ezenkívül mindenféle bírósági döntés nélkül zárolják az úgynevezett “orosz vagyonokat”. Hová lett a magántulajdonhoz való jog védelme? Egyre erősödik a cenzúra – már nem lehet a fősodratú véleményektől eltérő véleményt vagy információt terjeszteni, mert bármikor letiltják a weboldalat, törlik a posztot. Persze indoklás és pártatlan bírósági eljárás és döntés nélkül.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elvileg egy olyan alapelv, amelyet “hivatalosan” az Európai Unió államai, és az ők szövetségesei is állítólag elismernek és betartanak. Csak néhány részletet hadd soroljak fel itt:

  • Mindenkinek azonos jogai vannak fajra, nyelvre, politikai vagy bármely más véleményre, nemzeti vagy társadalmi eredetre való tekintet nélkül.
  • Tilos megkülönböztetést tenni annak az országnak, politikai, jogi vagy nemzetközi helyzete alapján, amelynek a személy állampolgára.
  • Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani.
  • Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való
    tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

    El kell mondjam, nagyon vegyes érzésekkel olvasom e nemes megfogalmazásokat az emberi jogokról, mert látom, hogy sárba vannak tiporva. Ami szomorú, hogy nem holmi terroristák tesznek így, hanem saját államaink, nemzetközi szervezetek, amelyek éppen arra lennének hivatottak hogy e jogokat megvédjék!

    Én nem vagyok hajlandó utálkozni az orosz nemzetiségű emberekkel azért, amit Putyin tesz. Az amerikai nemzetiségű embereket sem tiltjuk ki sehonnan, pedig az USA hadserege is lerohant már nem egy független országot. Ki fogja megvédeni azokat az alapvető emberi jogokat, amiken az ENSZ alapul? Mi lesz így a világból?

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.