Kinek jó a krízis???

Vége a nyári tunyulásnak, újra lehet hőguta nélkül futkározni, és elmélkedni társadalmunk visszásságain.

Minden oldalról azt halljuk: jön a krízis! Ami az átlagembernek azt jelenti, hogy emelkednek az árak, bizonytalanok a munkahelyek, cégek mennek csődbe, emelkednek az adók, kilátástalan a helyzet.

Na de minden érmének két oldala van. A kis ember zsebe kiürül, de hová lesz a pénz? A pénz nem tűnik el, csak átvándorol másik zsebekbe, állandó körforgásban. Tehát valakik mindig jól járnak.

Krízishelyzetben a pénz mozgása felgyorsulhat, olyan üzleti lehetőségek bukkannak fel, amelyek normális körülmények közt nincsenek. Akinek van egy halom pénze, az ilyenkor olcsón juthat értékes ingatlanokhoz, jó áron vásárolhat meg cégeket, sőt a zavarosban halászva zsíros állami megrendelésekhez juthat – válsághelyzetben mindig van jó kifogás, hogy az emberek “védelme” érdekében szükséges ez meg az, amit persze jó pénzért kell megvenni valakitől.

Akinek nincs sok pénze, az meg így járt. Rajta csattan az ostor. Mindig a kis emberek húzzák a rövidebbet, akikről már nem egy bőrt lehúztak, de még párat le is fognak. Mert ez a mostani világrend.

E szempontból logikus, hogy a pénzhalmokkal rendelkezőknek komoly érdekük, hogy válság legyen, mert akkor tudják mesésen fialtatni vagyonukat. A Covid hiszti elején még azt hittem, vezetőink csak félnek az ismeretlentől, azért hoznak kapkodó és értelmetlen intézkedéseket. Aztán amikor más második éve ment a hiszti, hülyeségekre szórták a közpénzt (ami persze valakikhez vánodorolt), intézkedéseikkel gazdasági válságot kreáltak, inkább gondoltam, hogy ez egy művi krízis-kreáció, hogy az embereket félelemben tartsák, közben meg egyeseknek dőljön a lé.

Na erre jött az úgynevezett ukrán háború, ami elvileg egy ország egy részén zajlik, de az EU vezetői (és a többiek) ügyesen világméretű, legalábbis európai gazdasági válságot tudtak kreálni belőle. Mert ugyan miért lett drágább a gáz meg a villany? Ugyanannyi gáz elérhető most is mint egy éve! Kőolajból sincs fizikailag hiány, mégis drágább a benzin! Ja, hogy direkt nem kell az orosz gáz, hogy hiány legyen nálunk?

Ez kinek jó? Valakinek igen!

Úgyhogy birkanyírásra felkészülni! Most húzzák le rólunk a következő bőrt. És nem ez lesz az utolsó! 😔

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.