Mezei aromaterápiás futás és az áruló agy

Mára virradóra lehetett valami rövid kis zápor, csak épp annyi hogy vizes lett az út és a mező. A nemrég levágott, már félig megszáradt lucerna-széna ettől a kis víztől különösen intenzív illattal töltötte be a levegőt. Teljesen olyan érzésem volt, mintha egy aromaterápiás kabinban futnék.

Közben Luis Castañeda hangoskönyvét hallgattam, amely arról szól, hogyan árulja el saját agyuk az cégvezetőket. Főként azokat, akik mindent (is) jobban tudnak mint mások. Persze nem csak az öntelt idiótákról van szó. Minden vezető beleeshet ebbe a csapdába, főként ha sikereket ér el. Mert a siker elvakít, elfogulttá tesz, elhomályosítja a látásunkat, büszkeségünk elnyomja józan gondolkodásunkat, és hebehurgya döntéseket hozhatunk.

Logikusan azt hisszük – előző sikereink alapján – hogy tévedhetetlenek vagyunk, bármi amit kitalálunk, az sikeres lesz. Pedig a vállalkozásban (és az életben) nem minden úgy történik ahogy elterveztük. Ha a vállalkozáshoz szükséges merészség mellett sikerül megfontoltnak, óvatosnak maradni, növelhetjük a siker valószínűségét, de az sosem lesz 100%. Ezt sokan elfelejtik.

Egy új vállalkozásban nem okvetlenül azzal kell kezdeni, hogy az első bevételből megveszem a legdrágább BMW-t (hadd irigykedjenek a szomszédok), közben meg a következő hónapban lehet hogy nem jut a fizetésekre. Aztán ha már felfutott a bevétel, akkor is észnél kell lenni, mert akkor meg a költségek hajlamosak elszállni.

Hiszen ha van pénz, akkor lehet költeni! Azonban minél nagyobb a bevétel, annál könnyebben termelhet veszteséget egy cég. Mert a magas bevétel (bőséges cash-flow) elfedheti a valós nyereség hiányát. Futottam már bele én is ilyen helyzetbe, amikor tetszik-nem tetszik, elő kellett venni a kockás papírt (na jó, az excel táblázatot), és számolni.

Ma ez a hangoskönyv újra figyelmeztetett saját büszkeségünk veszélyeire.

Legyünk résen, ne higgyünk el mindent elfogult agyunknak! Ha rosszul megy valami, akkor természetes hogy odafigyelünk. De ha jól megy valami, hajlamosak vagyunk aludni a babérjainkon, és azt hinni, minden okés, és így is marad mindörökkön örökké…

De: Akkor is oda kell figyelni, ha úgy tűnik: nincs probléma. Mert amikor már tünetek vannak, sokkal nehezebb a gyógyulás.

Úgyhogy ha nincs problémád, kezdj el gyanakodni, hogy van, csak nem tudsz róla 😅! Vállalkozóknak ez jó hír, mert minden vállalkozás egy probléma megoldására jön létre, tehát vállalkozás probléma nélkül nem is létezik, nemde?

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.