Ne szavazz rám!

Jönnek az önkormányzati választások, most dől el városunk (Párkány) további sorsa, blabla blabla … Ilyenkor szokták a jónépet szebbnél szebb hangzatos szövegekkel etetni, mindenkinek mindent (is) megígérve, vázolva a sokkal szebb jövőt. Aztán a választások után semmilyen csoda nem történik.

Van már 25 éve is, hogy ifjonti lelkesedéssel önkormányzati képviselő lettem, később 7 évig vezettem a párkányi Vadas fürdőt, amely a város tulajdona. Megtapasztaltam, hogy a helyi kis politika is ugyanazokon az alapokon nyugszik mint a nagy politika. Tehát a lelkesedés, hogy a köz érdekében tegyünk valamit, törvényszerűen beleütközik a háttérben meghúzódó érdekekbe, megzavarja a kis zavaros pocsolyában halászgatók nyugalmát, vagy csak simán nekicsattan a közöny falának.

Nem beszélve arról, hogy a politikai pálya különösen vonzza azokat, akik eleve csak a tűz közelébe szeretnének kerülni, vagy saját egójuknak jót tesz ha valamilyen jól hangzó poszt birtokosai.

Szép elképzelés, hogy majd jön egy ügyes, agilis, becsületes, szentéletű jelölt, akit megválasztanak polgármesternek, és az majd földi paradicsommá változtatja a várost. Persze ha hagyják a döntéshozatalban és végrehajtásban résztvevők. Meg a helyi lakosok. Meg ha van elég pénz, akarat, idő, segítség a végrehajtáshoz. Na meg hogy legyen is fejlődés, jöjjenek a turisták is, hozzák is a pénzt, de mindezt úgy, hogy mintha itt sem lennének, ne mászkáljanak a városban, ne hangoskodjanak, ne szemeteljenek.

Mindenki kedvére tenni nem lehet. A városban vannak fejlesztésre felhasználható területek, amelyekkel a város nem kezd semmit. Ha meg jön valaki, hogy befektetne, akkor ha üzem, akkor ne legyen büdös, ha bevásárlóközpont, akkor miért épp itt, miért épp ekkora, miért nem amakkora. Ha ritkán nyírják a városban a füvet, akkor gaz van, ha gyakran nyírják, akkor meg túl sokba kerül.

15 éve távoztam a fürdő igazgatói pozíciójából (vagy kirúgtak, ha úgy tetszik), akkor búcsút mondtam a helyi politikának is. Nem sajnálom a Vadasban eltöltött 7 évet, sokat tanultam, értékes emberekkel dolgozhattam együtt. Ezután megfogadtam magamnak, hogy soha más szekerét nem szeretném tolni, főként nem önkormányzati tulajdonú cégben, hogy aztán a végén még meg sem köszönjék amit elértél.

Egy polgármesteri pozíció nem 8 órás munkakör, egy teljes embert kíván. Ha igazán eredményeket akar felmutatni, meg kell küzdenie értük, közben nem csak barátokat hanem ellenségeket is szerezve. Aztán 4 vagy 8 év múlva jön egy szebbeket ígérgető populista jelölt, és viszlát, köszönet nélkül.

15 éve a magam dolgával foglalkozom, a saját cégeimben, kitűnő kollégákkal körülvéve, akiket én válogathatok meg. Persze véleményem van a közügyekről, néha meg is osztom, de eldöntöttem: úgy alakítom életemet, hogy mindegy legyen, ki a polgármester, ki a miniszterelnök, én dolgozom a saját boldogulásomon. Lehet hogy ha mindenki a saját dolgával törődne, még a társadalomnak is jobb lenne.

Ja hogy miért is írtam ezt? Már többen szóltak hogy hallották, hogy polgármesternek indulok. Köszönöm a kedvességeteket, de nem. Ha választás, akkor én már 15 éve a nyugalmat választottam😉.

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.