22 nap az élet…

Ma reggeli futásom közben még a tegnap esti Hiperkarma koncert hatása alatt csapongtak a gondolataim. Azt is mondhatnám, hogy még a „dob meg basszus zakatolt a füleimben”🙂.

A koncert közben Bérczesi Robi elmondta, hogy éppen 22 napja józan. Kábítószerfüggő múltja után alkoholista lett, és szeptember elején döntötte el hogy leáll a piával is. Újra tiszta szeretne lenni. Drukkolok neki, hogy ezúttal sikerüljön! Mert a statisztika azt mutatja, hogy a függők nagy része sajnos soha nem tud tartósan leállni. Főként ha az ember olyan környezetben mozog, ahol buli, pia, egyéb szerek karnyújtásnyira bármikor elérhetők. Függő marad, hosszabb-rövidebb tiszta időszakokkal.

Szóval 22 nap telt el Bérczesi Robi új életéből. Képzeld Magad! című számában (Bérczesi Róbert feat. Mindenki) így énekel:

Képzeld magad az én helyembe:
újjászülethetsz kéthetente,
Képzeld magad az én helyembe:
újrakezdheted reggelente.

Na szóval, mit tanulhatunk egy drogostól vagy alkoholistától, aki tiszta szeretne lenni? És aki felismerte, hogy az, amit eddig csinált, bár kényelmes és élvezetes volt, hosszú távon nem szolgálja az érdekeit. És azt is fel kell ismernie hogy senki más nem tud ezen változtatni, csak ő maga.

Ha meghozta a döntést. És ha aszerint cselekszik. Mert leszokni nem lehet úgy, hogy eddig 1 liter pálinkát ivott naponta, mától meg csak fél litert szeretne. Vagy azt sem lehet, hogy „holnaptól” leszokom, de ma „búcsúzásként” még jól becsiccsentek. Még nem drogoztam, de bevallom: csokifüggő vagyok, és naponta legalább egyszer az itthoni csokis fiókunkhoz vezet az utam, és legalább egy (két, há 😁) kocka csokit elfogyasztok. Így a függőségről való esetleges leszokás nehézségét nagyon meg tudom érteni.

Szerencsére (bízom benne) egy átlagember nem küzd drog-függőséggel. De más függőségei, függései bőven lehetnek, akár úgy is hogy észre sem veszi. (Bérczesi is énekli: Mindenki függ valamitől… ) A leggyakoribb eset, amikor az ember ragaszkodik a megszokott, eseteg kellemetlen, de biztonságosnak gondolt szokásaihoz, környezetéhez. Csak panaszkodik, nem érzi jól magát, de nem mer változásban gondolkodni, mert az kockázatos, hátha nem sikerül.

Aztán jönnek a kifogások: túl öreg vagyok már, túl fiatal vagyok, nincs hozzá iskolám, satöbbi.

Természetesen nem minden napunk telik szuper derűs boldogságban lebegéssel. De ha valami nem felel meg, akkor bármikor változtathatunk. És ha a változás nem sikerül, akkor azon megint bármikor újra változtathatunk. És megint, és megint, és megint.

Ahogy Bérczesi énekli: Újrakezdheted reggelente! 😇

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.