Ki korán kel, hűvöset lel!

Az első két alkalom után arra gondoltam, jó lenne hetente legalább egy gatyás futást beiktatni, valami kellemes, szélcsendes időpontban, nulla fok körüli hőmérséklettel.

Na ez ma sikerült is, bár a szélcsend nem igazán jött össze.
Mivel napközben eléggé felmelegedhet az idő (akár 5 vagy 10 fok is lehet), én már napkelte előtt talpon voltam, hogy kellő hűvösben, reggel 6:45-kor nekivághassak az 5km-s távnak: Szentgyörgymezőről a kerékpárúton a Bazilika alatt a Kossuth hídig és vissza.

A hőmérséklet +1 fok volt, lökésekben fújt a keleti szél, ami odafelé hátulról nem számított, de visszafelé szemben eléggé fokozta a hűsítő hatást. Lehet hogy ennek köszönhetően picit szaporábban szedtem a lábamat, így a múlt heti 38 perc helyett 34 percig tartott a futás. Tudom hogy ez nem nagy szám még így sem, de eddig évente egyszer szoktam csak megpróbálni futni, most meg ez volt a múlt heti kezdés óta a harmadik alkalom.

Mint kezdőnek nem is lehet az a célom hogy csúcsidő szülessen, hanem hogy egyáltalán legalább hetente egyszer kocogjak egyet, lassú tempóban, hogy ne szakadjon ki a tüdőm, és lehetőleg jól érezzem magamat, sérülések, túlterhelés nélkül.

Páran kérdezték hogy ez most megfázást, tüdőgyulladást, meg miegyebet okoz-e. Az elmúlt 2 hétben háromszor próbáltam ki a gatyás futást -2, -1, +1 fokban, és a legnehezebb része ez: elképzelni hogy kimész a hidegre gatyában. A többi része megy simán. Bent be kell melegíteni kicsit, és ha már kint vagy és futsz, akkor bár a bőröd érzi a hideget, a tested belül nem fázik. Ha nem tolod túl a tempót, akkor tudsz az orrodon belélegezni. Nekem így nem volt gondom a légzéssel, sem a torkom sem a nyakam nem fázott. Sapkát azt viseltem, hogy a fejem ne fázzon.

Hogy a mai napban egy kis wellness is legyen, még 11-kor elmegyek a párkányi öbölhöz a szokásos vasárnapi fürdésre, a Duna vize most 3 fokos.
Szóval: egészségünkre!