Plusz nulla vagy mínusz nulla?

Ma reggel épp nulla fok volt. Futás közben azon tűnődtem, hogy az agyunk egyfolytában játszik velünk , így ezt illene viszonoznunk, és nekünk is kéne játszani az agyunkkal.

Hogy mire gondolok? Itt van a nulla esete. A nulla fok az hideg, vagy meleg? Plusz vagy mínusz? Ami plusz az már melegnek számít? Attól függ, hogyan játszik velünk az agyunk. Egyszer lehet meleg, máskor meg hideg.

Szokták kérdezni, látva hogy a Fagyos Kakasok csapatával fürdünk a téli Dunában, hogy: Nem hideg a víz? Nem fáztok fel? Nem kaptok tüdőgyulladást? Na meg hogy három pulóverbe burkolózva el sem tudják képzelni hogy télen nekivetkőzzenek a Dunaparton, nemhogy még meg is fürödjenek. Pedig ez az agyban dől el!

Na köszönöm szépen – mondhatná bárki – ezzel sokat segítettem! Mi az, hogy az agyban dől el? Micsoda elcsépelt frázis-puffogtatás! De jutott eszembe egy jó kis példa, amit biztosan te is tapasztaltál:

Egy jó forró zuhany után kinyitod a zuhanykabin ajtaját, és előre rettegsz, hogy megcsap a fürdőszoba „jéghideg” levegője. Pánikszerűen kapsz a törölköződért, gyorsan megtörlöd magadat, hogy ne is érje vizes testedet a levegő. Ha ennél ravaszabb vagy, előre bekészíted a törölköződet, így meg tudsz törölközni még ajtónyitás előtt. Haleluja, megmenekültél! De mitől is? A fürdőszoba „jéghideg”-nek érzett levegője kábé 23-25 fokos lehet. Az meg meleg. De agyunk szerint hideg is.

Próbáld ki ugyanezt a következőképpen: kinyitod a kabinajtót, állsz ellazult testtel, és tudomásul veszed, ahogyan a hideg levegő végigsöpör a tested felszínén. Tudod hogy nem fog maradandó sérülést okozni😉. Nem rándulsz össze, nem kapálózol. Csodák csodája, kábé 5 másodperc alatt vége a „veszélyes” résznek. A tested elfogadta az új környezeti hatást, te pedig komótosan megtörölközhetsz. Legyőzted a 25 fokos hideget! Nem hagytad hogy az agyad játsszon veled. Te vetted át az irányítást.

Na innen már csak néhány lépés és gyakorlás kérdése ugyanezt megismételni alacsonyabb hőmérsékletű levegővel, vízzel. Vagy akár ha az orvosnál injekciót kapsz. Ha ellazulsz, tudva hogy valószínűleg túléled, sokkal kellemesebb lesz!

Remélem segítettem. Jó gyakorlást! 😊

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.