Hideg víz -első rész: 19 foktól 15-ig

Szeptember 25-én már 17 fokos volt a Duna vize, míg a levegő 13 fokos volt. Azt is mondhatnám, hogy bementünk melegedni a vízbe, bár ezt akkor nem így éreztem. Ákossal besétáltunk a vízbe nyakig, igyekeztünk mélyen és nyugodtan lélegezni. Rövidesen a karjaim és lábaim zsibbadni kezdtek, mintha kívülről szorítanák őket. Tudtam hogy ez nem veszélyes, csak ki kell várni míg a szervezet alkalmazkodik. Egyébként belsőleg jól éreztem magam.

Kábé két perc múlva elmúlt a zsibbadás és a szorító érzés, kellemesebb lett a víz. Mivel még nem voltam hideg vízhez edzett, kapkodott a remegés, oda kellett figyelnem, hogy lazítsam el a testem, lélegezzek, és átadjam magamat a hűvös közegnek. Ellazulva a remegés mindig egy időre megszűnt. Aztán kábé 10 perc után már nehezemre esett ellazulni, ekkor kimentem a vízből megszárítkozni. Sütött a nap, így kint kellemes volt.

A következő napokban az időjárás függvényében szinte naponta csobbantam. Természetesen tudatosítottam a hideg vizes fürdőzés veszélyeit is, mindig úgy szerveztem hogy legyen velem valaki ha váratlan esemény történne, netán rosszul lennék a vízben. Az interneten talált infók szerint szívgörcs meg hasonló nyalánkságok előfordulhatnak ha a szervezetet hirtelen hidegsokk éri. Ha Ákos nem ért rá velem tartani, megkértem fiamat vagy feleségemet, hogy legyen ott a parton, ha segítségre lenne szükség.  Persze nem szoktam fejest ugrani a hideg vízbe, hanem levetkőztem, és komótosan besétáltam a vízbe, közben lelkileg is felkészülve a hideg hatására. Nem is volt ebből semmi baj.

15 fok teljesítve

15 fokos lett a Duna, 2018. október 4.

 

A Duna vize fokozatosan hűlt, pár 16 fokos csobbanás után október 4-én Ákossal kipróbálhattuk a 15 fokos vizet, így elérve az első mérföldkövet. Ekkor kezdtem el kábé 2-3 perc úszás után tartani fél perc szünetet, majd újra visszamenni a vízbe, hogy szoktassam magamat a bemenetelre. Mivel a szervezetem már alkalmazkodott, ilyen rövid szünet után már kellemes volt a vízbe visszatérni.

Látva, hogy az eddig hőfokokat maradandó károsodás nélkül túléltem, már meg mertem magamban fogalmazni a konkrét célt: folytatni a rendszeres csobbanást legalább szilveszterig.

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.

Szólj hozzá!