Egy idióta is tehet logikus lépést …

Nem vártam hogy “szeretett” miniszterelnökünk egyszer valami logikusat lépjen. Most mégis tett egy logikus, bár annál szánalmasabb és visszataszító lépést. Tegnap felkínálta, hogy még visszamondhatja az orosz vakcina-szállítmányt, mert szerinte ez az oka hogy a koalíciós partnerei meneszteni akarják őt a kormányfői székből. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt egy FB posztban tette, ott kérve a koalíció és a nyilvánosság véleményét, de azt sürgősen még aznap!

Nem vagyok túlságosan meglepve. Pár napja még arról papolt, hogy az orosz vakcina mennyire kell, hogy megmentsük az életeket. Most meg, csak hogy a vályú mellett maradhasson, egyszeriben nem érdekli őt az emberi életek megmentése???

Egyszer egy oktatáson a munkaköri leírásokkal foglalkoztunk, amelyben meg kéne szabni, egyes munkakörben mi számít jó eredménynek, mire kell törekedni. Például a pék esetében ez: finom ízletes kenyér. A politikusok esetében ez: a hatalom megszerzése és megtartása. Ez a kendőzetlen és szükséges valóság, enélkül nem megy. Aztán ha ehhez adódik egy kis államférfiúi kvalitás, akkor a megszerzett és megtartott hatalom használható a közjó érdekében (legalábbis a választási kampányban és a mesékben így mondják).

Matovič sajnos leragadt az alapoknál, mivel államférfiúi személyiségi kvalitásai nincsenek. Így bár nem helyes és nem is érthető ez esetben, számunkra meg egyenesen tragikus, de részéről egyetlen logikus opció az, hogy igyekszik a megszerzett hatalmat midenáron megtartani. Ha eddig nem hallgatott a jó tanácsra, akkor ezután miért is tenné???

Bízom abban, hogy a koalíciós partnereknek már eléggé kényelmetlen és szégyenletes a helyzet ahhoz, hogy a kormányt Matovičmentessé tegyék. Aztán kiderül mi lesz az előrehozott választások ügyéből. Ha van eszük a mostaniaknak, akkor a vályúnál maradhatnak, csak rakjanak egy kicsit értelmesebb és nem konfliktusos embereket a pozíciókra.