Vajon miért nem kötelező az oltás?

A szlovák idióta kormány újabb agyszüleményét hagyta jóvá a hasonlóan “értelemdús” szlovák parlament. Megváltoztattak egy sor törvényt, amivel az oltatlanokat lényegesen korlátozzák. Szerintük a munkáltatónak sem lenne szabad beengednie az alkalmazottját a munkahelyére, ha nincs oltva (vagy átesettségi igazolás vagy negatív teszt). Magyarra lefordítva, oltásra kényszerítenének mindenkit, de nem vállalják fel nyíltan.

Felmerül a kérdés, miért nem teszik egyszerűen kötelezővé az oltást, és vállalják a felelősséget? (Ez mindjárt egy ok, hogy ne bízzak az oltásban.) Gerinctelen egy magatartás. Helyette inkább rátolják a felelősséget a munkáltatókra, a boltok üzemeltetőire, hogy azok buzerálják a vevőiket és alkalmazottaikat, és kényszerítsék oltásra, elvégezve a piszkos munkát a kormány helyett. Aztán ha valaki jogainak csorbításáért perelne, akkor nem a kormány fog kártérítést fizetni, hanem a munkáltató.

Szerencsére úgy látom, hogy a fertőzés terjedése a képen látható legújabb adatok szerint egyre lassabb, előbb-utóbb elkapja mindenki aki elkaphatja, aztán nyugalom lesz. Ugyanaz lesz mint a klasszikus influenza esetében, meg kell tanulni együttélni vele. Akinek nincs szerencséje, sajnos nem éli túl, ahogy sokan nem élik túl a rákot sem, vagy az autóbalesetet.

Persze mindenkinek lehetősége van beoltatnia magát, ha hisz benne, akkor tud így védekezni. Hiszen azt mondják, hogy az oltás megvéd! Nemde? Éppen ezért már nem indokolt a többiek jogait elvenni, például a munkához való jogot.

Kérdés: mit vagyunk hajlandóak lenyelni? Mennyire hagyjuk magunkat egymásnak ugrasztani az eszetlen korlátozások által, miközben nagyon jól tudjuk, hogy akik kitalálták, saját maguk sem tartják be azokat. Hol a határ?

Ha olyan rendelet jön, hogy mindenki húzzon a fejére rózsaszín bugyogót, akkor megtesszük? Ha az oltatlanokat majd kitiltják az élelmiszerboltból, azt is szó nélkül fogjuk tűrni? Jönnek a koncentrációs táborok?

Szerző:

Gyetven Miklós

Vállalkozóként dolgozom a MUFIS könyvelőiroda tulajdonosaként (elérhetőség: gyetven@mufis.sk). Érdeklődési köreim: hideg vizes fürdés, spanyol nyelvtanulás, vállalkozás - ezekből osztok meg némi információt blogomon.